T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KUMLUCA - Kumluca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İşletmelerde Beceri Eğitimi (STAJ)

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ(STAJ)

İşletmelerde Beceri Eğitim Nedir?

İşletmelerde Beceri Eğitimi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde öğrenim gören öğrencilerin alanı ile ilgili bir kamu kurumu veya özel kurumda belli bir süre uygulamalı eğitim görmesidir. Buna staj eğitimi de diyebiliriz.

Okulun ilgili koordinatör müdür yardımcısı ve alan şeflerinin çalışmalarıyla öğrencilerin beceri eğitimi yapacakları en uygun iş yerleri belirlenir. Beceri eğitimi başlangıcında okul tarafından 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin belirlediği çerçevede bir sözleşme hazırlanarak öğrenci velisi, iş yeri yetkilisi ve okul müdürü imzalar. Biz buna protokol de diyebiliriz. Böylelikle öğrenci resmi olarak beceri eğitim uygulamasına başlar.

İşletmelerde Beceri Eğitimi Hangi Sınıflarda ve Ne zaman Verilir?

İşletmelerde beceri eğitimi Turizm Otelcilik Meslek Alanlarında 10 ve 11. sınıf ders bitiminde Mayıs ayının ilk haftasında başlayıp Ekim ayının ilk haftasına kadar Muhasebe alanında 12. sınıfta okulların başladığı Eylül ayında başlar, okulların kapandığı Haziran ayında biter ve 24 ders saatidir.

Aktif, yani eğitim-öğretimin açık olduğu, dönemlerde beceri eğitimi yapan öğrenciler haftanın üç günü; Pazartesi, Salı, Çarşamba veya Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri uygulama eğitimi görmektedirler. Yaz döneminde beceri eğitimi yapanlar ise haftanın altı günü uygulama yapıp bir günü izin kullanmaktadırlar. İzin günleri işletmenin belirleyeceği bir gün olarak planlanır.

Beceri eğitimi öğrencisi, staj dosyası adı verilen dosyaya işyerinde yaptığı işleri alanın gelişim tablosu doğrultusunda her gün işler. İlgili koordinatör öğretmen tarafından her hafta incelenir. Eğitim sonunda da yapılan beceri eğitimi sınavıyla birlikte dosya puanlanarak öğrenciye İşletmelerde Beceri Eğitimi ders notu verilir.

Öğrencinin sigortası SGK'ya okul tarafından bildirilmektedir. Öğrencinin sigortası okul tarafından ödenir. Bu ödeme sadece sağlık güvencesi içindir. Emeklilik primini kapsamaz.

İşletmelerde Beceri Eğitim Yapan Öğrencileri Kim Takip Eder?

Beceri eğitim yapan öğrencilerinin iş ve işlemlerinin takibi için okul tarafından alanın öğretmenlerinden biri görevlendirilir. Görevlendirilen öğretmene koordinatör öğretmen olarak tanımlanmaktadır.

Koordinatör öğretmen, öğrencilerin işe gidiş-çıkış saatleri, iş yerinde yaptıkları işleri, usta öğreticiyle olan çalışmalarını, devamsızlığı, staj dosyası ve benzeri durumlarını takibini yapar ve çalışmalarla ilgili haftalık ve aylık raporları okula sunar.

Öğrenci, işletmelerde beceri eğitimini tamamlamadan mezun olamaz.

İşletmelerde Beceri Eğitim Yapan Öğrenciler Ücret Alır Mı?

İşletmelerde beceri eğitimi yapan öğrenciler ücret alır.

3308 Sayılı kanunun madde 25 göre; işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.

Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur.

Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

İşletmelerde Beceri Eğitimi Nasıl Değerlendirilir?

Öğrencinin işletmelerde beceri eğitim notunu, Muhasebe alanında birinci dönem için işyeri yetkilisinin verdiği not e-okula girilir ve karnesine işlenir. İkinci dönem ise işyerinin verdiği not, öğrenci stajyer dosya puanı ve işletmelerde beceri eğitim sınavı puanının belli ağırlıkları hesaplanarak öğrenciye takdir edilir. Turizm Otelcilik meslek alanlarında ise öğrencilerin uygulama sınavından aldığı notun %80 ile öğrenci iş dosyasından aldığı notun %20'lik toplanıp beceri notu e-okula girilir ve karnesine işlenir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.06.2020 - Güncelleme: 29.06.2020 15:33 - Görüntülenme: 2459
  Beğen | 1  kişi beğendi